U Vršcu svet uči da leti

Ministar prosvete Mladen Šarčević u poseti SAA

U Vršcu svet uči da leti

26.01.2018

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević u sredu je, u sklopu mini banatske turneje, posetio Vršac.

– Mnogo smo govorili o ukupnim ulaganjima u obrazovne ustanove, kao i o formiranju nove mreže škola, u koju će biti uključene i lokalne samouprave, jer one moraju da nam daju predloge i rešenja. Takođe, predstavili smo im i druge reforme, poput pojačane primene sporta u nastavi, obavezne obuke nastavnika i direktora, i primene novih zakonskih rešenja – rekao je Šarčević nakon obilaska gimnazije “Borislav Petrov Braca”, OŠ “Mladost” i Pilotske akademije SMATSA.

Zadovoljan onim što je video na akademiji, gde se u savremenim uslovima za pilota trenutno obučava 132 studenata iz celog sveta, ministar je izrazio želju da se ta škola uključi u novi program ministarstva “Studiraj u Srbiji”, koji će narednih dana početi sa promocijom.

– Zemlje koje su nekada kod nas slale svoje đake na studije, ponovo se interesuju za to. Zato sada pravimo katalog, u kom ćemo predstaviti 24 studijska programa na engleskom jeziku. U drugom krugu ćemo uključiti i privatne fakultete – dodao je Šarčević.

Planirano je da se katalozi i internet-prezentacije promovišu na međunarodnim sajmovima obrazovanja, na kojima, podseća ministar, Srbije do sada nije bilo, zbog čega su mnoge prilike propuštene.

DIPLOMA ZA VAZDUŠNO KRŠTENJE
TOKOM posete Pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu, Šarčević se provozao avionom “cesna 172”, na kom se obučavaju polaznici ove škole. Pod komandama pilota i instruktora Dragana Bakića obišao je tzv. mali školski krug iznad Vršačkih planina, i čak imao priliku da kao kopilot upravlja avionom. Nakon sletanja dobio je diplomu za uspešno “vazdušno krštenje”.

VIŠE PRIMENLJIVIH ZNANJA OD IDUĆE ŠKOLSKE GODINE
MINISTAR je najavio da će u novoj školskoj godini početi da se primenjuje novi model učenja i rada, koji ima za cilj sticanje primenljivih znanja. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ministar je u Vršcu najavio da će te taj model početi da se primenjuje u prvom i petom razredu osnovne i u prvom razredu srednje škole. U razgovoru sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović, ministar je rekao da je protekla godina bila pripremna za veliku promenu koja sledi od prvog septembra.

Ministar je u Vršcu obišao Gimnaziju “Borislav Petrov Braca”, Osnovnu školu “Mladost” i Vazduhoplovnu akademiju SMATSA.

 

Izvor:

J. J. B./ Beta / 24.januar, 2018. / Večernje novosti