Учешће SMATSA на CANSO EC3 састанку

CАNSО састанак у Бриселу

Учешће SMATSA на CANSO EC3 састанку

28.05.2018

У четвртак, 23. маја ове године у Бриселу одржан је 64. редовни састанак  EC3  Комитета европске канцеларије Организације цивилних пружалаца услуга у ваздушној пловидби CANSO  (Civil Air Navigation Services Organization). EC3 Комитет (European CANSO CEO Committee), окупља директоре пружалаца услуге контроле летења у Европи. Састанку су присуствовали Предраг Јовановић, директор Контроле летења Србије и Црне Горе и Ненад Шакић, директор сектора АТМ.

Састанак је био посвећен актуелним темама из домена планова пословања провајдера услуга контроле летења, са посебним фокусом на студију нове архитектуре ваздушног простора Европе, коју израђује SEASAR Joint Undertaking.

Студија се на основу захтева Европске Комисије фокусира на могућности реорганизације ваздушног простора ECAC држава кроз даљу модернизацију и дигитализацију ваздухопловних система са циљем рационализације трошкова, и увођења потпуно нових технологија оперативног рада и пословања свих ваздухопловних актера у периоду 2030-2035. године.

Састанак је протекао у конструктивној атмосфери. Разматрани су и редовни финансијски, кадровски и организациони извештаји из домена пословања европске канцеларије CANSO.

Нису изостале ни припреме и заузимање заједничких ставова европских провајдера за предстојећи глобални CANSO самит, који ће се одржати средином јуна ове године у Бангкоку.