Aerodrom u Nišu dobija novi toranj

Ulaganje od osam miliona evra

Aerodrom u Nišu dobija novi toranj

02.11.2019

Kontrola letenja na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu radi u privremenim uslovima od bombardovanja 1999. Oprema zadovoljava potrebe vojnog i civilnog vazdušnog saobraćaja, ali je, kažu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, neophodna modernizacija. Gradnja novog kontrolnog tornja očekuje se 2021. godine.

Predvideti nepredvidivo – najkraća je definicija posla kontrolora letenja. U komunikaciji sa posadom aviona, poštuju se stroga pravila.

“Kad nam se pilot javi mi mu potvrdimo putanju koja mu je prethodno odobrena, dajemo mu podatke o stazi u upotrebi, meteo situaciji i sve druge podatke koje mogu da utiču na bezbednost njegovog leta”, objašnjava Dejan Prolović, kontrolor letenja.

U Nišu se, iz skromnog kontrolnog tornja, prate aktivnosti i na vojnom i na civilnom aerodromu.

“Ova godina je rekordna za nas iz prostog razloga što je od sredine jula ‘Er Srbija’ otvorila 12 novih linija i to je nama donelo praktično dupliranje  posla”, navodi Slaviša Savić, instruktor kontrole letenja.

Zgrada kontrolnog tornja u Nišu srušena je tokom bombardovanja jer se nalazila u vojnom delu niškog aerodroma. Posle bombardovanja, sagrađena je ova koja je trebalo da bude privremeno rešenje.”

O novoj zgradi govori se već dugo. Toranj će biti visok 35 metara, a kompletna modernizacija koštaće osam miliona evra.

“U postupku je nabavka zemlje za izgradnju tornja i alternativnog centra kontrole letenja. Sledeća godina je godina projektovanja i izbora izvođača, a 2021. je godina u kojoj će se graditi. Prelaskom u nove prostorije doći će i nova oprema što će doprineti – da ispratimo rastući saobraćaj na aerodromu ‘Niš’ i da u kontroli letenja rade sa manjim radnim opterećenjem”, objašnjava Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore pokriva vazdušni prostor obe zemlje, deo Jadranskog mora i 55 odsto prostora Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: RTS

02.11.2019. godine