Pilotska akademija u Vršcu upisuje nove polaznike

SMATSA Vazduhoplovna akademija

Pilotska akademija u Vršcu upisuje nove polaznike

31.08.2018

VRŠAC – Pilotska akademija SMATSA do sada je odškolovala preko 2.500 pilota, a 11. septembra upisuje novu generaciju studenata. Obuka traje 24 meseca, 1163 časa teotretske i 215 časova praktične nastave na jednomotornim i dvomotornim avionima, kao i kurs za višečlanu posadu, što studentima pruža osnov da konkurišu u bilo koju kompaniju, i da nastave dalje usavršavanje.

Redovan letački dan na pilotskoj akademiji u Vršcu, pa je na pisti prilično živo. Petnaest aviona angažovano je na obuci budućih pilota, a dnevno 60-ak studenata prolazi praktičnu obuku u vazduhu. Trenutno je na školovanju oko 125 đaka, iz svih delova sveta – Evrope, Afrike, Azije, pa čak i Amerike, a Vrščanin Denis Kornja na akademiji je od aprila. Profesija za koju se školuje privukla ga je, kaže, zbog svojih specifičnih kvaliteta i mogućnosti:

“Brzina, adrenalin, i sve to, a iskreno, ovo je posao koji ima kancelariju sa najlepšim pogledom. Mislim da je to glavni razlog i da nema ništa bolje. Akademija je odlična, sve je profesionalno, ne mogu da se žalim, a nisam do sad ni čuo nekoga da kaže bilo šta loše o ovoj akademiji”, kaže Denis.

I njemu i ostalim polaznicima na raspolaganju su kompetna infrastruktura i manevarski prostor, sva neophodna tehnika i kontrola leta, a iskusan teoretski kadar i flight instruktori omogućavaju da se obuka sprovede kvalitetno i bezbedno. Nedavno su obezbeđena i nova navigaciona sredstva, koja je provajder SMATSA bio u obavezi da obezbedi za sve korisnike vazdušnog prostora:

“Ali smo imali priliku i zadovoljstvo i čast da Vor DMI bude postavljen upravo prvo kod nas. On omogućava siguran i bezbedan prilazak za sletanje u složenim meteouslovima kada je smanjena vidljivost, i omogućava da se avion sa svojom opremom i pilotom sigurno dovede na sletanje,” ističe načelnik SMATSA Vazduhoplovne akademije Mirko Vranić.

Zbog svega toga, interesovanje za SMATSA akademiju veoma je veliko, a u septembru sledi i upis nove generacije. Uz to, i AIR Serbia je raspisala konkurs za prijem novih pilota u svojoj kompaniji.

“To ujedno pokazuje da je poziv pilota veoma interesantan, jer nudi veliku mogućnost pronalaska zaposlenja, a samim tim sredstva uložena u kandidata vraćaju se kroz siguran posao u budućnosti koji će to omogućavati,” napominje Vranić.

U narednom periodu akademija će nastaviti usavršavanje programa za dalji rad sa satelitskom navigacijom, i dodatno opremiti simulator letenja, a završiće se i obuka za ground i flight instruktore. Time će u potpunosti ispratiti trendove koje zahtevaju civilne vlasti naše zemlje, u skladu sa propisima EU.

 

Izvor: RTV (Marija Trišić), http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/obrazovanje/pilotska-akademija-u-vrscu-upisuje-nove-polaznike_946178.html