Obuka pilota na vršačkom aerodromu uz savremene bezbednosne sisteme

SMATSA Vazduhoplovna akademija

Obuka pilota na vršačkom aerodromu uz savremene bezbednosne sisteme

29.08.2018

Vršački aerodrom, koji ima tradiciju školovanja pilota dugu 60 godina, po broju avio-operacija i manevara koji se izvedu samo u jednom danu, spada u najfrekventnije u zemlji. Osim toga, posle Aerodroma “Nikola Tesla” ovo je i najopremljeniji aerodrom, jer poseduje 20 savremenih aviona, sopstvenu kontrolu letenja, a od prošle godine i navigacijski uređaj VOR koji budućim pilotima omogućava bezbedno sletanje čak i onda kada je vidljivost zbog meteoroloških uslova na minimumu.

Još od 1954. godine na pisti vršačkog aerodroma veštine i znanja do sada je steklo više od 2.000 pilota koji danas gospodare nebom u više od 30 zemalja. To je ono što priželjkuje i 150 momaka i devojaka, koliko ih je trenutno u SMATSA akademiji obučava za pilote.

“Otac mi je ovde završio obuku i to je jedan od razloga, pored genetike, što sam i ja krenuo tim putem”, kaže polaznik Filip Đurački.

Marko Aleksandrović je veoma zadovoljan uslovima u Vršcu, a posebno avionima. Svi su, ističe, u odličnoj kondiciji.

SMATSA akademija za obuku pilota jedna je od najopremljenijih u Evropi i kada je u pitanju avio-flota, ali i savremeni navigacijski uređaji. Jedan takav na vršački aerodrom stigao je prošle godine. Opremu VOR vršački aerodrom nabavio je prvi u Srbiji.

Savremeni navigacijski uređaj pilotima koji se ovde obučavaju omogućava da avion sasvim precizno spuste u uslovima smanjene vidljivosti. U uslovima jake kiše, niske oblačnosti ili magle koja teren čini potpuno nevidljivim, VOR omogućava da se avion spusti skoro žmureći.

Instruktor Aleksandar Popović objašnjava da je to nešto što unapređuje standarde u školovanju kandidata i unapređuje samu bezbednost na aerodromu u Vršcu.

Kapaciteti akademije uvek su popunjeni do poslednjeg mesta.

“To su srećnici od srećnika, mi smo svi srećni što smo zdravi i živi, a oni su još srećniji, s obzirom na to da ima na stotine i stotine upita mladih ljudi koji bi želeli da postanu piloti, ali malo njih ima mogućnosti i prilike da to i ostvari”, kaže Mirko Novaković, rukovodilac teorijske obuke.

Prijemni ispit za nove polaznike biće obavljen 11. septembra, a oni koji se najbolje pokažu obuku će početi 25. septembra

Izvor: RTS (Maša Ivkov), http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3242756/obuka-pilota-na-vrsackom-aerodromu-uz-savremene-bezbednosne-sisteme.html