SMATSA – jedna od najmodernijih u Evropi

Srbija se u ovoj oblasti najviše približila evropskim standradima, kaže ministar Antić.

SMATSA – jedna od najmodernijih u Evropi

08.11.2013

Ministar za komunikacije i transport BiH Damir Hadžić predvodio je delegaciju koja se, kako je rekao, uverila danas u Beogradu da je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore najmodernija u regionu, i najavio je nastavak školovanja kadrova u Srbiji u cilju preuzimanja samostalne kontrole vazdušnog prostora BiH naredne godine.

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić, rekao je  da imamo jednu od najmodernijih Kontrola letenja u Evropi, i svakako najmoderniju u regionu. Srbija je u toj oblasti najviše uspela da se približi evropskim standradima, što, kako je naglasio Antić, potvrđuju i brojne pohvale a pre svega Eurocontrol. Antić je rekao da je Eurocontrol, “čiji smo sastavni deo, nekoliko puta proglašavao srpsku Kontrolu letenja za jednu od najboljih, i da smo prošle godine bili drugi po bezbednosti u Evropi”. On je naveo da ima dosta prostora za povećanje saradnje Srbije i BiH, i da bi trebalo što više da razvijamo regionalne projekte. “Srbija i BiH bi mogle da realizuju zajediničke projekte u oblasti obnove saobraćajnica, a posebno u razvijanju železničke infrastrukture”, dodao je Antić.

Hadžić je rekao da se u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore trenutno školuje 27 polaznika iz BiH, i najavio da će ih biti još u narednom periodu. Istakao je da se uverio da srpska Kontrola letenja najmodernija u regionu i da ima sve potrebne tehnološke i kadrovske kapacitete.

BiH bi u 2014., trebalo da preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Slobodan Cvijan je rekao da Kontrole letenja Srbije i Crne Gore trenutno kontroliše 55 odsto gornjeg dela vazdušnog prostora BiH, dok Hrvatska kontroliše preostali deo gornjeg i sav donji deo vazdušnog prostora nad BiH. Cvijan je naglasio da će SMATSA  nastaviti da pomaže kolegama iz BiH u organizaciji vazdušnog prostora, definisanju operativnih procedura i bezbednosnih procena kao i testiranju i integraciji tehnoloških sistema.

featured_image
featured_image
featured_image