SMATSA najbolja u Evropi

"Safety Maturity Score" doveo SMATSA na prvo mesto od 48 provajedera.

SMATSA najbolja u Evropi

30.12.2015

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore

SMATSA doo

Kabinet direktora

Beograd

30.12.2015.godine

SAOPŠTENJE  ZA MEDIJE 

Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe sa sedištem u Briselu, EUROCONTROL, proglasila je SMATSA doo za najbolju Kontrolu letenja u Evropi u 2015. godini. Analizom „Safety Maturity Score“ ili „ merenja zrelosti“ sistema upravljanja bezbednošću u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo)  koju svake godine sprovodi  EUROCONTROL, zaključeno je da SMATSA doo zauzima ubedljivo prvo mesto od 48 provajdera u sistemu EUROCONTROL. U poslednjih pet godina SMATSA doo se nalazila u samom vrhu na listi svih Kontrola letenja u Evropi a najnoviji rezultati predstavljaju krunu dosadašnjeg rada. To je rezultat ulaganja u razvoj  sistema, kroz ljudske resurse i permanentnu modernizaciju i usavršavanje, što je omogućilo podizanje svesti o bezbednosti kod svih zaposlenih u SMATSA doo. Ovakav vid pozicioniranja otvara nam vrata za saradnju sa svim evropskim provajderima kao i učešće na raznim međunarodnim projektima, koji će dugoročno omogućiti razmenu informacija od značaja za bezbednost celokupnog evropskog neba. SMATSA doo će, kao i do sada, nastaviti sa primenom najbolje svetske prakse u cilju održavanja postojećeg nivoa bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

 

Result

 

Status of the Air Navigation Service Provider

 

SMATSA Average Maturitu

 

Nebom iznad Srbije , Crne Gore, Južnog Jadrana i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH  29. avgusta ove godine  preletelo je čak 2.969 aviona što je istorijski rekord u poslovanju od kako SMATSA doo postoji. U najopterećenijem satu imali smo i do 300 putničkih aviona. Svi su bili bezbedni, prošli su naš vazdušni prostor za što kraće vreme i najkraćim putem. Do kraja ove godine očekujemo oko 600.000 preleta, što je za oko 55.000 više nego prošle godine. Koliko je gust vazdušni sabraćaj iznad nas govori podatak da smo šezdesetih godina prošlog veka imali godišnje samo 370 aviona, a sada imamo skoro toliko u samo jednom satu. SMATSA doo je stabilan pružalac usluga u oblasti kontrole vazdušnog saobraćaja, a dokaz za to je što u našoj zoni nadležnosti od 155 000 kvadratnih kilometara nema kašnjenja. Takođe, u ovoj godini je sprovedena modernizacija tehničkih uređaja i sistema, a SMATSA raspolaže i stručnim kadrom, kako za kontrolu letenja, tako i za školovanje pilota i kontrolora i u oblasti pružanja usluga telekomunikacija, navigacije i nadzora. Rekord u preletima poklapa se i sa finansijskim uspehom u ovoj godini, jer smo među prvih 15 kompanija po neto dobiti u ovoj godini jedina vazduhoplovna institucija.

SMATSA doo nije budžetski korisnik već kompanija koja je za primer jer sama zarađuje i novac uplaćuje u budžet po raznim osnovama. Tako je SMATSA tokom ove godine uplatila u budžet Republike Srbije skoro 30 miliona evra po osnovu poreza, doprinosa i međunarodnih obaveza.

SMATSA doo je u 2015.godini  obezbedila  milion evra za kupovinu Gama noža za potrebe Kliničkog centra Srbije od novca koji smo naplatili od avio-kompanija iz celog Sveta po osnovu dugovanja. Kao jedini donator za kupovinu Gama noža zadovoljni smo što je za samo mesec dana uspešno obavljeno već 36 intervencija. Takođe, SMATSA je svojim avionima prevozila bolesnu decu u inostranstvo na lečenje na zahtev RFZO i Ministarstva zdravlja. Opremili su i dečiju kardiološku kliniku na Zvezdari, Bolnicu Valjevo i Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici u Beogradu.

Kontrola letenja u svom sastavu ima dva fakulteta: SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu gde školujemo pilote i Centar za obuku kontrolora u Beogradu gde obučavamo kontrolore. U  Vršcu sada imamo 130 studenata, budućih pilota, koji plaćaju školovanje, tako da su nam kapaciteti skoro sto odsto popunjeni.To je akademija na koju smo veoma ponosni jer već 60 godina školuje pilote za ceo svet. To radimo na našem aerodromu, sa flotom od 20 aviona i najboljim instruktorima  i profesorima. U Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu ostvaren je nalet od 1852 sata što predstavlja najveći broj časova letenja u jednom mesecu za poslednjih deset godina. Nadernih meseci objavićemo konkurs za upis nove generacije studenata – kontrolora letenja.