AIS

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA дoo je сeртификoвaни пружaлaц услугa у вaздушнoj плoвидби које обухватају услуге у ваздушном саобраћају (ATS), услуге комуникације, навигације и надзора (CNS), услуге ваздухопловне метеорологије (MET) и услуге ваздухопловног информисања (AIS).

Услуге ваздухопловног информисања (AIS, Aeronautical Information Services) обухватају пружање ваздухопловних информација/података неопходних за безбедну, редовну и ефикасну ваздушну пловидбу.

Услуге AIS-а користе:

  • особље укључено у летачке операције (посаде и планери лета); и
  • пружаоци услуга у ваздушној пловидби одговорни за информисање ваздухоплова у лету и претполетно информисање.

 

SMATSA AIS прима и/или ствара, сакупља, обрађује, форматира, објављује/чува и дистрибуира ваздухопловне информације/податке за ваздушни простор у надлежности Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.

Процеси ваздухопловног информисања су усклађени са међународним стандардима и препорученом праксом садржаном у ICAO Анексу 4, ICAO Анексу 15, ICAO Doc 10066 и ICAO Doc 8126, међународним стандардима ISO 9000 и ISO 9001 и заједничким захтевима Јединственог европског неба.

Ваздухопловне информације се објављују као Интегрисани ваздухопловни информативни пакет (IAIP) који чине следећи елементи:

 

Доступност AIS производа/услуга у различитим фазама лета

Информације се објављују у посебним пакетима за цивилни саобраћај (инструментално – IFR и визуелно – VFR летење) и војно летење.

Информације су доступне у облику текста, табела и ваздухопловних карата које се објављују у папирној верзији и електронски (eAIP, html и pdf приказ на CD-у). Обе верзије је могуће наручити путем наруџбенице, а тренутно важећој електронској верзији AIP/VFR AIP се може приступити преко овог интернет сајта.

Систем ваздухопловног информисања SMATSA је базиран на Европској бази AIS података  (EAD, European AIS Database) – најнапреднијем AIS систему у свету и заједничком подухвату европских пружалаца услуга у ваздушној пловидби. Ова база омогућава размену података у електронском облику, унапређени квалитет података као и њихову доступност у реалном времену широм света путем интернета.

У склопу пружања услуга претполетног информисања у ATS пријавним бироима (ARO, ATS Reporting Office) на аеродромима Београд/Никола Тесла, Ниш/Константин Велики, Подгорица, Тиват и Вршац, корисницима су, посредством EAD-а, доступне информације из свих европских AIP-ова и PIB-ови са NOTAM-има из целог света.

Путем овог интернет сајта може се приступити Дневним листама важећих NOTAM серије А и серије C  које су информативног карактера и нису за оперативну употребу. За додатне информације о NOTAM-има, посетити страницу NOTAM.

Инфо центар SMATSA

24мај

Састанак SMATSA и DHMI, Истанбул

  24. маја ове године директор SMATSA, Предраг…

Детаљније

18април

SMATSA доо унапредила систем надзора у ваздушном простору имплементацијом минималне норме хоризонталног раздвајања ваздухоплова од 3 наутичке миље

Од 18.04.2024. године Контрола летења Србије и Црне…

Детаљније

04април

CPDLC – Controller Pilot Data Link Communications

Од 22. фебруара 2024 године SMATSA доо придружила…

Детаљније

04април

SMATSA користи најмодернији АТМ систем у Европи

Од децембра 2023 године SMATSA доо користи софтверске…

Детаљније

22март

21. март 2024. године историјски тренутак за SMATSA

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA пустила…

Детаљније

17јануар

Konkurs VŠSS Vazduhoplovne akademije za upis na studijski program kontrola letenja

Obaveštavamo sve zainteresovane kandidate da je Visoka škola…

Детаљније

05децембар

Позив за достављање пријава КЛ кандидата

Да ли желите да постанете Контролор летења?  …

Детаљније

16октобар

Јачање сарадње провајдера у региону – потписан Споразум о сарадњи SMATSA са BHANSA

У Мостару је 10. октобра 2023. године одржан…

Детаљније

23јун

Продужен рок за пријаву на Конкурс за пријем 12 (дванаест) кандидата на обуку ради стицања дозволе контролора летења и овлашћења ACS Београд

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДУЖЕЊУ РОКА ПРИЈЕМА ПРИЈАВА КАНДИДАТА НА…

Детаљније

02јун

Радна посета SMATSA и обилазак новог контролног торња

У петак 02.6.2023. године директор Контроле летења Србије…

Детаљније