AIS

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA дoo je сeртификoвaни пружaлaц услугa у вaздушнoj плoвидби које обухватају услуге у ваздушном саобраћају (ATS), услуге комуникације, навигације и надзора (CNS), услуге ваздухопловне метеорологије (MET) и услуге ваздухопловног информисања (AIS).

Услуге ваздухопловног информисања (AIS, Aeronautical Information Services) обухватају пружање ваздухопловних информација/података неопходних за безбедну, редовну и ефикасну ваздушну пловидбу.

Услуге AIS-а користе:

  • особље укључено у летачке операције (посаде и планери лета); и
  • пружаоци услуга у ваздушној пловидби одговорни за информисање ваздухоплова у лету и претполетно информисање.

 

SMATSA AIS прима и/или ствара, сакупља, обрађује, форматира, објављује/чува и дистрибуира ваздухопловне информације/податке за ваздушни простор у надлежности Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.

Процеси ваздухопловног информисања су усклађени са међународним стандардима и препорученом праксом садржаном у ICAO Анексу 4, ICAO Анексу 15, ICAO Doc 10066 и ICAO Doc 8126, међународним стандардима ISO 9000 и ISO 9001 и заједничким захтевима Јединственог европског неба.

Ваздухопловне информације се објављују као Интегрисани ваздухопловни информативни пакет (IAIP) који чине следећи елементи:

 

Доступност AIS производа/услуга у различитим фазама лета

Информације се објављују у посебним пакетима за цивилни саобраћај (инструментално – IFR и визуелно – VFR летење) и војно летење.

Информације су доступне у облику текста, табела и ваздухопловних карата које се објављују у папирној верзији и електронски (eAIP, html и pdf приказ на CD-у). Обе верзије је могуће наручити путем наруџбенице, а тренутно важећој електронској верзији AIP/VFR AIP се може приступити преко овог интернет сајта.

Систем ваздухопловног информисања SMATSA је базиран на Европској бази AIS података  (EAD, European AIS Database) – најнапреднијем AIS систему у свету и заједничком подухвату европских пружалаца услуга у ваздушној пловидби. Ова база омогућава размену података у електронском облику, унапређени квалитет података као и њихову доступност у реалном времену широм света путем интернета.

У склопу пружања услуга претполетног информисања у ATS пријавним бироима (ARO, ATS Reporting Office) на аеродромима Београд/Никола Тесла, Ниш/Константин Велики, Подгорица, Тиват и Вршац, корисницима су, посредством EAD-а, доступне информације из свих европских AIP-ова и PIB-ови са NOTAM-има из целог света.

Путем овог интернет сајта може се приступити Дневним листама важећих NOTAM серије А и серије C  које су информативног карактера и нису за оперативну употребу. За додатне информације о NOTAM-има, посетити страницу NOTAM.

Инфо центар SMATSA

25септембар

Нови контролни торањ SMATSA

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаиловић обишла…

Детаљније

25септембар

Конкурс за упис нове класе студената на SAA

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA Ваздухопловна…

Детаљније

25септембар

Оглас за продају комерцијалног отпада

Оглас за продају комерцијалног отпада

Детаљније

25септембар

Утицај COVID-19 пандемије на ваздушни саобраћај

Пандемија вируса COVID-19 довела је до смањења обима…

Детаљније

25септембар

Оглас за продају комерцијалног отпада

ИЗМЕНА ОГЛАСА ЗА ПРОДАЈУ КОМЕРЦИЈАЛНОГ ОТПАДА Свим заинтересованим…

Детаљније

07фебруар

Успешне пословне перформансе

„Видим да започињете рад на новом торњу на…

Детаљније

07фебруар

Конкурс за радна места SAA

Детаљније

29јануар

Упис нове класе студената на SАА у Вршцу

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA Ваздухопловна…

Детаљније

24децембар

Анекс зграде ЦКЛ и нови контролни торањ на аеродрому Никола Тесла

У згради Владе Републике Србије данас је потписан…

Детаљније

09децембар

Директор SMATSA Предраг Јовановић на састанку Gate One платформе

09.-10. децембар 2019 - Директори 13 пружалаца услуга у…

Детаљније